Dieta bez laktozy i glutenu – o czym pamiętać?

Dieta powinna być zdrowa. Problem pojawia się wówczas, gdy wyniki różnych badań nie prowadzą do identycznych wniosków i pokazują, że te same produkty są zarówno korzystne, jak i niekorzystne dla człowieka. Jedno jest pewne, do każdej nowej diety warto podchodzić z dystansem i poczekać, aż środowisko naukowe rzeczywiście potwierdzi jej wpływ na ludzkie zdrowie. Niestety wymaga to czasami nawet kilku czy kilkunastu lat. Ostatnio do najpopularniejszych dietetycznych trendów należy wykluczanie z jadłospisu laktozy i glutenu. Zdaniem wielu osób to świetny sposób na poprawę kondycji psychofizycznej i wysmuklenie sylwetki. W ograniczeniu tych składników w diecie jest sporo racji. Jednak twierdzenie, jakoby szkodziły one wszystkim ludziom, nie znajduje uzasadnienia we współczesnej wiedzy naukowej.

Jadłospis bez laktozy

Nietolerancja laktozy to jedna z częściej występujących alergii pokarmowych. Na zakres jej występowania w poszczególnych społecznościach wpływ ma chociażby szerokość geograficzna, rasa, a przede wszystkim pochodzenie przodków. W takim wypadku dieta bez laktozy jest koniecznością, aby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego. Dawniej dotarcie do produktów dostarczających podobnych składników pokarmowych, a jednocześnie niezawierających tego cukru, było znacznie trudniejsze. Dzisiaj wyroby bez laktozy i glutenu bez trudu znajdzie się nawet w mniejszych sklepach. Poza tym są łatwo dostępne w Internecie, tak samo jak przepisy oparte na składnikach wykluczających te dwie substancje. Jednak osoby, których organizmy wytwarzają enzym nazywany laktazą, mogą sięgać po produkty mleczne. A nawet powinny to robić, przynajmniej sporadycznie, z uwagi na bogatą zawartość składników odżywczych w mleku.

Dania pozbawione glutenu

Gluten to kolejny składnik, którego obecność w diecie wzbudza sporo kontrowersji. Uczuleni na to białko lub chociażby wykazujący na nie nietolerancję powinni oczywiście wykluczyć je ze swojego jadłospisu. Z drugiej strony takie osoby stanowią zaledwie jeden procent populacji, więc tak wielka popularność diety bezglutenowej wydaje się nieuzasadniona. A jednak coraz więcej ludzi decyduje się na życie bez laktozy i glutenu. Nie brakuje też osób podkreślających pozytywny wpływ takiego odżywiania na samopoczucie, pokłady energii, a nawet wygląd zewnętrzny. Być może częściowo za tak liczne pozytywne skutki odpowiada nie tyle wykluczenie tych składników z diety, co po prostu bardziej świadome i odpowiedzialne podejście do odżywiania. Rezygnując z laktozy i glutenu, ludzie są świadomi konieczności dostarczenia sobie niezbędnych substancji odżywczych inną drogą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *